Pucharek zdrowia z kaszą jaglaną, borówkami i suską sechlońską pod miodowym jogurtem i pistacjowo-migdałową kruszonką
Składniki na 4 porcje:
·
szklanka kaszy jaglanej
·
2 szklanki wody
·
szczypta soli
·
3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
·
2 garście pistacji solonych
·
garść płatków migdałowych
·
garść suski sechlońskiej
·
250 g borówek
·
50 g poziomek
·
łyżka domowego cukru waniliowego
·
300 g gęstego jogurtu naturalnego +2 łyżki miodu
podkarpackiego spadziowego
Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą,
następnie gotujemy w lekko osolonej
wodzie. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki
miodu z łyżką domowego cukru waniliowego. Dodajemy posiekane pistacje i płatki
migdałowe. Całość chwilkę podgrzewamy, żeby miód dokładnie pokrył orzechy.
Dodajemy pokrojoną w paski suskę sechlońską. Na sam koniec dodajemy ugotowaną
al dente kaszę. Całość jeszcze chwilkę podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Na sam
koniec dodajemy owoce- chwilkę podgrzewamy, że lekko złapały temperaturę.
Jogurt ucieramy z podkarpackim miodem spadziowym. Do pucharków wykładamy porcję kaszy z
owocami, na kaszę dajemy po 2 łyżki miodowego jogurtu, następnie kolejną porcję
kaszy. Całość wykańczamy łyżką jogurtu, paseczkami suski sechlońskiej,
posiekanymi pistacjami i świeżymi borówkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz