Kukurydziano-orkiszowe muffinki z nektarynkami
Składniki:
·
240 g
ugotowanych ziaren kukurydzy (ok. 2 kolby)
·
60 ml oleju
·
1 jajko
·
5 łyżek miodu spadziowego
·
2 łyżki sera smażonego
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotowane ziarna kukurydzy blendujemy w
malakserze na gładkie puree, dodając stopniowo olej oraz ser. Kiedy masa będzie
gładka dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość
dokładnie miksujemy. Dodajmy miód do smaku oraz ekstrakt waniliowy, ponownie
dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na muffinki/babeczki
·
łyżka brązowego cukru
Owoce pozbawiamy pestek, tniemy w ładne plastry i dekoracyjnie układamy
na babeczkach. Posypujemy je brązowym cukrem. Pieczemy ok. 35-40 minut w
temp. 190 stopni.
·
70 g sera smażonego
·
1 łyżeczka miękkiego masła
·
łyżeczka cukru waniliowego
·
łyżeczka miodu spadziowego
·
100 g chałwy waniliowej
Ser ucieramy z masłem, cukrem i miodem. Chałwę rozdrabniamy widelcem,
dodajemy stopniowo ser utarty z masłem i miodem. Wyrabiamy na gładką masę. Przestudzone
babeczki przekrawamy na pół i przekładamy je masą serowo-chałwową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz