Ruskie, okrągłe, zielone i żółte... cukinie pieczone
Składniki:
·
1 mała okrągła cukinia zielona
·
2 małe
okrągłe cukinie żółte
·
3 średnie młode ziemniaki
·
1 duża cebula
·
200 g chudego twarogu
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie (w wersji dla mięsożerców) ulubiona wiejska kiełbasa usmażona na patelni do podania
Z cukinii odkrawamy kapturek, wydrążamy
środki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojony farsz z cukinii. Całość smażymy do miękkości.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Blendujemy z twarogiem
na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażony miąższ cukinii z cebulką. Doprawiamy
solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą faszerujemy cukinie, przykrywamy je
odkrojonymi wcześniej czapeczkami.
Pieczmy je do miękkości ok. 45-55 minut ( w zależności od wielkości) ,
temp. 190 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz