Knedle zazwyczaj kojarzą nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki, ewentualnie z dodatkiem białego sera. Dziś zupełnie coś innego. Knedle na bazie jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych polskich ;) . Knedle jabłkowe swoje korzenie mają w kuchni austriackiej- tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, dużej ilości jajek i białego chleba. W moim wydaniu, ze względu na upodobania moich domowników, będą to mielone migdały i chałka. Sięgnęłam też po nieco mniejszą ilość jajek. Dodatki do tego knedlowego ciasta mogą być dowolne- ja wybrałam skórkę cytrynową, ale jednym z bardziej oczywistych będzie cynamon. Knedle nie powinny być za duże, gdyż wówczas podczas smażenia nie zdążą się przepiec. Jako panierki użyłam bułki tartej, ale równie dobrze sprawdzą się chociażby mielone migdały. Do smażenia wybrałam masło klarowane, jeśli takiego nie macie do zwykłego masła dodajcie odrobinę oleju rzepakowego. Doskonałym dodatkiem do takich jabłkowych specjałów będzie bita śmietana, kwaśna śmietana, gałka lodów czy w wersji bardziej dietetycznej (i tą też wybrałam) - jogurt naturalny w towarzystwie malinowego miodu. Po prostu pycha! Szczerze polecam!
Jabłkowe knedle - bez ziemniaków
Składniki:
·
600 g jabłek pokrojonych w kostkę (waga jabłek już po pokrojeniu w drobną kostkę, bez skórki)
·
100 g masła
·
6 jajek
·
200 g grubo mielonych migdałów
·
100 g domowego cukru waniliowego
·
40 g mąki pszennej
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
230 g pokruszonej chałki
·
skórka z cytryny
·
masło klarowane do smażenia
·
400 g jogurtu naturalnego gęstego
·
2 łyżki miodu malinowego
·
bułka tarta do panierowania
Jabłka dusimy na maśle z cukrem. Do lekko
przestudzonej masy dodajemy żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam
jajecznica. Dodajemy mielone migdały i skórkę z cytryny. Dodajemy chałkę oraz
mąkę i dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do
jabłek. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy knedle i panierujemy w bułce tartej.
Obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Podajemy z zimnym jogurtem wymieszanym z
miodem malinowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz