Lekki torcik truskawkowo- kokosowy- bez pieczenia
Spód:
·
4 wafle ryżowe
·
150 g orzeszków ziemnych
·
2 łyżki puree daktylowego
Orzeszki blendujemy z puree daktylowym. Składników nie
musimy zblendować na gładką masę- wręcz przeciwnie, lepiej jeśli pozostaną
większe kawałki orzeszków. Dodajemy pokruszone wafle i całość dokładnie
mieszamy. Przekładamy na dno tortownicy o średnicy 17-18 cm. Całość dociskamy
łyżką i wygładzamy.
Mleczna galaretka:
·
1 szklanka mleka ryżowego z migdałami bio
·
400 ml mleczka
kokosowego
·
3 łyżki
ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru waniliowego
·
2 łyżki
żelatyny
·
łyżka ekstraktu
waniliowego
Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i
odstawiamy na chwilę, żeby żelatyna
ładnie napęczniała. Całość lekko podgrzewamy, żeby żelatyna się
rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę z
mlekiem dodajemy do mleczka kokosowego, dodajemy ksylitol/ cukier i
dokładnie mieszamy. Następnie masę przelewamy
przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy
ekstrakt waniliowy.
Warstwa truskawkowa:
·
0,5 kg
truskawek
·
2 łyżki
żelatyny + ok. pół szklanki wody
·
3 łyżki ksylitolu/ cukru waniliowego
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z ksylitolem , dodajemy
tężejącą żelatynę, dobrze mieszamy. Dodajemy połowę masy mlecznej.
Masę
truskawkową przelewamy na spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. Kiedy masa
stężeje, wylewamy pozostałą masę mleczną i ponownie wstawiamy do lodówki do
stężenia. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Deser możemy
zaserwować w wersji mini. Możemy również
obie masy ze sobą połączyć i przygotować babeczki jednokolorowe.
O ja nie mogę.. ale świetny! Nie dość że przepis rewelacyjny, to w centrum są ukochane truskawki i jeszcze super wygląda! Koniecznie wypróbuje, bo ciacho świetne.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ! ;)
Dziękuję za miłe słowa :))) . Z chęcią do Ciebie zajrzę - pozdrawiam :)
Usuńprezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńStrasznie fajny torcik, bardzo mi się podoba - samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuń