Kaszę gryczaną zazwyczaj przygotowuje się na sypko jako dodatek do dań wytrawnych. Zachęcam jednak, aby przełamać ten schemat i wykorzystać ją jako bohatera pysznego ciasta, którym pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich czy też gości. Takie prozdrowotne ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby na diecie bezglutenowej i te, które muszą unikać białego cukru. Aby było naprawdę zdrowo zastąpiłam go bowiem ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Uzupełnieniem całości jest surowa czekolada- skarbnica magnezu, potasu i żelaza. Sezonowego charakteru nadają deserowi pięknie czerwone truskawki zatopione w bananowej piance. Ciasto z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na piknik, czy też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Szczerze polecam :) .
Zdrowe i dietetyczne ciasto z kaszy gryczanej z bananową pianką i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 200 g kaszy gryczanej KUPIEC + 400 ml mleczka kokosowego
- 3 żółtka
- 2 jajka
- szklanka ksylitolu- cukru brzozowego
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 5 łyżek masła klarowanego
- 2 łyżki oleju kokosowego- płynnego
- 50 g surowej czekolady
- 2 łyżeczki sody
- łyżka dobrego ciemnego kakao
- 100 g orzechów włoskich
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całe
mleczko kokosowe. Wystudzoną blendujemy. Jaja i żółtka ucieramy na puszysto z ksylitolem. W
garnku rozpuszczamy masło, olej kokosowy, czekoladę i kakao. Masę dodajemy do kaszy. Dodajemy
mąkę wymieszaną z sodą oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy
do formy 24 x 24 cm wysmarowanej
odrobiną masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozrzucamy orzechy
włoskie. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Przekrawamy na pół. Dolną część układamy ponownie w
foremce.
Masa:
·
4
duże dojrzałe banany
·
3
łyżki miodu
·
pół
szklanki mleka ryżowego z migdałami
·
3
łyżki żelatyny
·
truskawki
- tyle ile zabierze foremka
- nerkowce
- listki stewii
- nerkowce
- listki stewii
Banany
blendujemy z miodem na gładką masę. Żelatynę zalewamy mlekiem ryżowym. Kiedy
napęcznieje lekko podgrzewamy (ale nie gotujemy!), żeby żelatyna się
rozpuściła. Dodajemy do masy bananowej i dokładnie blendujemy.
Na
dolnym placku układamy kawałki truskawek. Owoce zalewamy
masą bananową. Kiedy lekko stężeje przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy
i wkładamy do schłodzenia do lodówki.
Dekorujemy nerkowcami i listkami stewii. Smacznego!
świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziekuje
UsuńWygląda znakomicie, musiało bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam do przetestowania ;) .
Usuńdo zrobienia kaniecznie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje :) .
Usuń