Pyszny, zdrowy i lekki obiad - idealny dla każdego!
Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi
·
2 kalarepki
·
łyżeczka cukru
·
100 g kaszy jaglanej
·
7-8 suszonych pomidorów
·
garść oliwek
·
4 ogórki małosolne
·
olej spod suszonych pomidorów- 1-2 łyżki
·
sól
·
pieprz
·
łyżka masła klarowanego
·
łyżka octu balsamicznego
Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie z
łyżeczką cukru ok. 50 minut. Z wystudzonych kalarepek wydrążamy środki. Usunięte resztki kalarepki drobno siekamy.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą i gotujemy
na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z
ognia. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę ogórki
małosolne i oliwki. Dodajemy resztki kalarepki oraz łyżkę masła klarowanego.
Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepki. Delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
super pomysł na kalarepę! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń