piątek, 19 czerwca 2015

Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi



 Pyszny, zdrowy i lekki obiad - idealny dla każdego!

 Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

   Składniki:
·         2 kalarepki
·         łyżeczka cukru
·         100 g kaszy jaglanej
·         7-8 suszonych pomidorów
·         garść oliwek
·         4 ogórki małosolne
·         olej spod suszonych pomidorów- 1-2  łyżki
·         sól
·         pieprz
·         łyżka masła klarowanego
·         łyżka octu balsamicznego

Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru ok. 50 minut. Z wystudzonych kalarepek wydrążamy środki.  Usunięte resztki kalarepki drobno siekamy.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą i gotujemy na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę ogórki małosolne i oliwki. Dodajemy resztki kalarepki oraz łyżkę masła klarowanego. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy.  Farszem wypełniamy kalarepki.  Delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. 
 



2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)