Szarpana wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym na leśnym kuskusie
·
3 szklanki kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej wody
·
1 kg leśnych grzybów/ ewentualnie pieczarek
· 2 marchewki
·
pęczek szczypiorku
·
olej rzepakowy do smażenia
·
sól
·
pieprz
Sos:
·
200 g świeżego szpinaku
·
2 pęczki pietruszki
·
olej z pestek dyni ile zabierze - ok. pół
szklanki
·
łyżka oleju sezamowego
·
sól
·
pieprz
·
1 łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu malinowego
·
2 garście pestek słonecznika
·
łyżeczka musztardy
Kuskus
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn.
Grzyby kroimy w paseczki, marchewkę w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa
smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i
pieprzem. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Sos-
Szpinak i natkę pietruszki blendujemy na
gładki sos z olejem z pestek dyni i olejem sezamowym. Dodajemy pestki słonecznika i
ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem i
musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do kaszy dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy. Kuskus wykładamy na duży talerz.
Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej" łopatki.
·
1 kg łopatki wieprzowej
·
słoiczek musztardy -180 g
·
180 g wody
·
200 ml śmietany 18%
·
1 łyżeczka soli
·
pół łyżeczki pieprzu
·
łyżeczka miodu
Łopatkę
osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- musztardę,
wodę, śmietanę, sól, pieprz i miód. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym,
polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do
rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3- 3,5 godziny.
Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy na przygotowanym kuskusie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz