Runo leśne to tureckie ciasto na bazie szpinaku, przełożone masą z bitej śmietany lub mascarpone, udekorowane owocem granatu. Dziś zapraszam Was na wariację na temat tego deseru. Szpinakowe placki posłużą jako baza serowego tortu. To widowiskowe ciasto ma jedną ważną zaletę- pomimo tego że pieczemy tort, w efekcie końcowym uzyskujemy bardzo lekki i orzeźwiający deser. Masa na bazie sera twarogowego to nic innego jak serownik gotowany. Sprawdza się tu idealnie. Koniecznie wypróbujcie ;) . Może zrobicie swoim babciom i dziadkom?
Tort serowy "Leśny Mech"
Ciasto:
·
450 g mrożonego siekanego szpinaku (szpinak
należy rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody)
·
3 jajka
·
1,5 szklanki cukru
·
1/4 szklanki oleju rzepakowego
·
200 g roztopionego i przestudzonego masła
·
2 szklanki mąki pszennej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
łyżka pasty waniliowej
Jaja
ucieramy z cukrem na puszysto dodając pod koniec pastę waniliową. Do masy
jajecznej cały czas miksując dodajemy naprzemiennie składniki suche (mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia) oraz mokre (roztopione masło wymieszane z olejem).
Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak. Ciasto przekładamy do tortownicy
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką o średnicy 26 cm - pieczemy ok. 60 minut,
temp. 180 stopni termoobieg- do tzw. suchego patyczka.
·
1 kg sera trzykrotnie zmielonego- może być z
wiaderka
·
150 g masła
·
2 jajka
·
1 i 1/4 szklanki cukru
·
1 budyń waniliowy
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
łyżeczka pasty waniliowej/ może być ekstrakt waniliowy
·
6 łyżek zimnego mleka
Do
roztopionego masła dodajemy twaróg, cukier, pastę waniliową oraz jajka. Dokładnie mieszamy i lekko
podgrzewamy na małym ogniu cały czas
mieszając. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnym mleku.
Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy 4 łyżki gorącej masy serowej. Masę
budyniową przelewamy do masy serowej. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas
mieszając, aż masa zgęstnieje (masa serowa zacznie "pykać"). Uzbrójmy
się w cierpliwość i róbmy to na małym ogniu, w przeciwnym razie masa może się przypalić albo zważyć.
Wystudzone
ciasto szpinakowe przecinamy za pomocą nitki na 3 równe części (róbmy to
delikatnie, gdyż ciasto - jak to runo leśne- lekko się kruszy) i przekładamy je
lekko ciepłą masą serową- trochę masy
odłóżmy do dekoracji. Wierzchni placek ułóżmy tak, aby pokazać ładnie zielony
kolor ciasta.
Dekoracja:
·
chipsy czekoladowe
·
suszona żurawina
Cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNigdy nie próbowałam, ale widzę, że warto :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńdo tego ciasta daje sie jeszcze 100 gr orzechow potluczonych i sam olej gdziesz tyle masla kobieto
OdpowiedzUsuńJeśli Pan/Pani zna inny przepis, proszę z niego skorzystać. Ten jest moim autorskim przepisem i właśnie tyle i takiego tłuszczu należy użyć, i nie dodawać orzechów. Byłoby również miło, gdyby zmienił Pan/ Pani ton swojej wypowiedzi. Konstruktywna krytyka jest mile widziana, niegrzeczny to nie. Pozdrawiam.
UsuńByło super pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) Jesteś chyba moją najwierniejszą fanką ;) .
UsuńI zdecydowanie wole masło niż olej :) dużo ostatnio informacji, że oleje roślinne nie są zbyt zdrowe a masło wręcz przeciwnie :) ze zmnie zdycydowany zwolennik masła i smalcu :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką tego ciasta. Ciekawy pomysł na masę i piękna propozycja podania :).
OdpowiedzUsuńJestem fanką tego ciasta. Ciekawy pomysł na masę i piękna propozycja podania :).
OdpowiedzUsuń