Karmelowy omlet czekoladowy to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak też deser. Puszysty, aksamitny i delikatny, z dużą dawką czekolady mlecznej i karmelowej. Do tego kruche ciasteczka, słodka i soczysta gruszka, odrobina kremowego serka i doskonałe danie gotowe. Jest przepyszny ;) , zróbcie, a nie pożałujecie.
Karmelowy omlet czekoladowy
·
3 jajka
·
45 g karmelowej czekolady
·
łyżeczka cukru pudru
·
łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
1,5 łyżki mąki pszennej
·
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
·
5 kostek mlecznej czekolady
·
2 ciasteczka z
kawałkami ciemnej czekolady
do
podania:
·
2 łyżki serka waniliowego
·
1 gruszka
·
2 ciasteczka z
kawałkami ciemnej czekolady
·
listki mięty
Pokruszoną czekoladę karmelową przekładamy do
miseczki i roztapiamy nad gorącą kąpielą wodną. Żółtka łączymy na gładką masę z
kwaśną śmietaną, łyżeczką cukru pudru, mąką i roztopioną czekoladą. Białka
ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Porcjami dodajemy do karmelowej bazy. Czekoladę
mleczną kroimy w kostkę. Kawałki mlecznej czekolady dodajemy do masy omletowej
i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto omletowe przekładamy na patelnię o
średnicy 16-17 cm na rozgrzane masło klarowane. Smażymy na wolnym ogniu pod
przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu podważając delikatnie brzegi i poruszając
patelnią, żeby omlet się nie przypalił. Po tym czasie na wierzch omletu
kruszymy 2 ciasteczka i ponownie przykrywamy patelnię, smażymy pod
przykryciem na minimalnym ogniu ok. 2
minuty, następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty na
większym ogniu już bez przykrycia. Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy
kleksem serka waniliowego, ciasteczkami, plastrami dojrzałej gruszki
i listkami mięty. Smacznego!
Przepis zawiera karmel wiec na pewno sie skuszę ;)
OdpowiedzUsuńPozostaje mi życzyć smacznego :)
Usuń