Pyszny placek - do tego prosty w przygotowaniu i bardzo tani. Jest to chyba jedyne ciasto, które kryje w sobie aż taką ilość jabłek. Możemy podać go klasycznie, jedynie posypane cukrem pudrem. Dziś nieco bogatsza wersja- z cynamonowym i kakaowym kremem. Zapraszam!
Placek jabłkowy - proste i tanie ciasto w efektownej odsłonie
Składniki:
·
3 kg jabłek
·
1 szklanka cukru
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 szklanki mąki
·
łyżeczka cynamonu
·
3 jajka
·
skórka otarta z 1 pomarańczy
·
200 g gorzkiej czekolady z kokosem
Serek na rozetki:
·
500 g serka mascarpone
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
łyżeczka cynamonu
·
łyżka kakao
Obrane jabłka kroimy w dużą
kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym.
Jabłka z cukrem na odstawiamy na bok. Przygotowujemy pozostałe składniki. Po ok. 10 minutach jabłka zasypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy posiekaną
czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy
oraz ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużej
blachy (25x38 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 90
minut, temp. 180 stopni. Jeśli Wasz piekarnik zacznie przypalać ciasto od góry, należy przykryć je papierem do pieczenia.
Mascarpone ucieramy z cukrem
waniliowym, dzielimy na 2 części do jednej dodajemy cynamon do drugiej kakao. Za pomocą rękawa
cukierniczego masą zdobimy każdy kawałek wystudzonego ciasta. Dekorujemy cząstkami wyfiletowanej pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz