Dziś wersja lasagne dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować mleko krowie. Choć bez sera i krowiego mleka, zapiekanka smakuje wybornie. Gwarantuję ;) .
Lasagne bolognese (dla osób uczulonych na mleko krowie)
Składniki:
·
makaron lasagne
Sos
bolognese:
·
1 kg mięsa mielonego
·
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
·
2 ząbki czosnku
·
duża cebula
·
2 marchewki
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżka miodu
Sos
beszamel:
·
1 l mleka owsianego
·
4 łyżki
masła klarowanego
·
4 łyżki mąki
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
Sos
bolognese- marchewkę i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na dobrze
rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy zmielone mięso - smażymy aż mięso zbrązowieje i lekko się podsmaży.
Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Sos
beszamel- do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Całość
zalewamy szklanką mleka owsianego. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy resztę
mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gładki i gęsty
sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2
łyżki sosu beszamelowego rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy
warstwę makaronu. Na makaronie porcję sosu bolońskiego, następnie porcję sosu
beszamelowego i ponownie warstwę makaronu. Czynności powtarzamy do wyczerpania
składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron pokryty sosem beszamelowym.
Lassagne pieczemy ok. 45 minut, temp.
180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz