Gulasz z łopatki wieprzowej- długo gotowany na małym ogniu, z dużą ilością warzyw i pożywną cieciorką. Aromatyczny i pyszny. Polecam. :)
Gulasz z łopatki z warzywami i cieciorką
Składniki:
·
łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
Marynata:
·
4 łyżki octu balsamicznego
·
łyżka miodu rzepakowego
·
łyżeczka soli
ponadto:
·
ok. 150 g kiełbasy krakowskiej
·
2 cebule
·
por
·
ząbek czosnku
·
słodka papryka -
1 łyżeczka
·
łodyga selera naciowego
·
kawałek selera korzeniowego
·
2 marchewki
·
1 czerwona papryka
·
500 g pieczarek
·
2 puszki (po 400 g) cieciorki- odsączonej z
zalewy
·
sól
·
pieprz
·
3 łyżki mąki pszennej
·
olej rzepakowy
·
1,5 szklanki wody
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy kilka
godzin w chłodzie - marynata to ocet balsamiczny
wymieszany z łyżką miodu rzepakowego, łyżeczką soli i pół łyżeczki pieprzu.
W garnku na dobrze rozgrzanym oleju
podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką
paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i
dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy mąkę.
Kiedy oblepi mięso, całość zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do
miękkości.
W tym czasie przygotowujemy warzywa i
kiełbaskę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do mięsa. Paprykę i marchewkę kroimy
w kostkę, pieczarki w talarki, selera naciowego w półtalarki. Korzeń selera
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej
patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa.
Kiedy
mięso będzie już miękkie, dodajemy
ciecierzycę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Cały gulasz na małym ogniu pod
przykryciem powinien dusić się ok. 1,5 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Znam ten gulasz w wersji bez cieciorki. Z cieciorkowym dodatkiem również musi być pyszny. Wygląda bardzo zachęcająco i smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń