Tort migdałowo-truskawkowo-kokosowy - dekoracja dla chłopca
- 350 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 350 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 6 jaj
Przygotowujemy
ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta,
dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz
migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie
dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto przelewamy do
tortownicy (średnica 26 cm) i
pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg,
ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2 części, uprzednio odcinamy górkę, która wypiętrzyła się podczas pieczenia.
Krem truskawkowy:
- 450 g mrożonych truskawek - w sezonie użyjmy świeżych, możemy wówczas nieco zmniejszyć ilość cukru
- 1 szklanka mleka
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g mascarpone
Truskawki (nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy
razem z cukrem i dokładnie blendujemy. W mleku rozrabiamy mąki. Mieszankę
przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym
ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy.
Wystudzony dodajemy porcjami do mascarpone.
- 5 białek
- 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy porcjami po 1-2 łyżki cukru i ciągle ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, wysmarowane masłem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni. Studzimy.
Składanie- 1 placek- 1/2 masy truskawkowej- beza kokosowa- 1/2 masy truskawkowej- 2. placek- boki i wierzch tortu pokrywamy masą maślaną.
Na wierzch i boki tortu masa maślana:
- 200 g miękkiego masła
- ok. 750 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- łyżka pasty waniliowej
- sok z cytryny
Masło z pastą waniliową ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy cukier
puder - miksujemy do uzyskania gładkiego
kremu, dodając pod koniec wodę i sok z cytryny. Musimy uzyskać gładki krem. Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2 razy. Po pierwszym
pokryciu boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby
masa maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu.
Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy
dekorować masą marcepanową.
Dekoracja:
- 250 g zielonej masy marcepanowej
- biała, czerwona i granatowa masa marcepanowa
- 2 świeczki- autka
- podłużne żelki truskawkowe,jabłkowe, wiśniowe i o smaku owoców leśnych
- żelki serca
Zielony marcepan
podgrzewamy w mikrofali ok. 10-15 sekund. Podsypując cukrem pudrem wałkujemy na
cienki placek, z którego wycinamy okrąg o średnicy tortu- czyli 26 cm. Wierzch
tortu- czyli masę maślaną- delikatnie smarujemy wodą za pomocą pędzelka- masa
marcepanowa łatwiej się nam przyklei. Delikatnie układamy marcepan. Z masy
granatowej (również podgrzewamy w mikrofali) wycinamy drogę, na której za pomocą wody przyklejamy wycięte z
białego marcepanu pasy. Drogę przyklejamy na wodę na zielonym marcepanie.
Umieszczamy świeczki- autka. Z czerwonego marcepana wykrawamy literki, napis również mocujemy na torcie za pomocą odrobiny wody. Boki obkładamy przyciętymi podłużnymi
żelkami. Smacznego!
Jeden z piękniejszych torcików, jakie miałam okazję widzieć. Dekoracja - fenomenalna. Na pewno urodzinki się udały. Najlepsze życzenia dla Jubilata! A smaki migdałowo - kokosowe są jednymi z moich ulubionych, oczywiście truskawkowe też lubię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i życzenia- przekazałam siostrzeńcowi :) . Pozdrawiam serdecznie.
Usuń