Truskawkowe ciasto bez pieczenia na spodzie cappuccino
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- pól szklanki przegotowanej wody
- pół szklanki cappuccino waniliowego
- 2,5 szklanki mleka w proszku 27%
- pianki marshmallow 80 g
- 1,5 szklanki ryżu preparowanego
W garnku
topimy masło z cukrem i wodą. Dodajemy cappuccino i pianki - dokładnie
mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy na
jednolitą masę, dodajemy ryż i ponownie mieszamy. Ciepłą masę wykładamy do
formy wyłożonej folią/ papierem spożywczym i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Masa truskawkowa:
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki żelatyny + ok. pół szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka śmietany kremówki
Dekoracja:
- szklanka śmietany kremówki + 1,5 łyżki cukru pudru + łyżeczka mleka w proszku
- 500 g truskawek
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą
żelatynę i dobrze mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy
do masy. Masę przekładamy na schłodzony spód.
Placek wstawiamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną
(schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i mleko w proszku). Smacznego!
Jest po prostu piękne :) Z chęcią bym się połakomiła. Takie delikatne, leciutkie. No i ta truskaweczka na wierzchu :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńSezon truskawkowy dopiero co rozpoczęty, więc może jeszcze kiedyś przetestujesz przepis? ;) Polecam i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda apetycznie. A na pewno lepiej smakuje :) Właśnie kupiłam około 2 kilogramów truskawek, już wiem na co przeznaczę część z nich :)
OdpowiedzUsuń