Pieczarki portobello z kuskusem i kruszoną są iIdealne jako przystawka czy dodatek do głównego dania. Sprawdzą się również w roli lekkiego lunchu.
Portobello faszerowane kuskusem pod chrupiącą kruszonką
Składniki:
- 2 pieczarki portobello
- 4 łyżki kuskusu
- 10 łyżek wrzątku
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- 2 duże garście startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera
- natka pietruszki
- garść bułki tartej panko
- olej rzepakowy
Do podania - konfitura z czerwonej cebuli
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod
przykryciem. Masło topimy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zalewamy ją
stopniowo mlekiem i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego i gładkiego
beszamelu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy połowę sera
żółtego. Sosem zalewamy kuskus, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Kaszą faszerujemy pieczarki (ogonki należy uprzednio usunąć). Pieczarki
układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierch posypujemy pozostałym serem
wymieszanym z panko. Całość delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 20-25
minut, temp. 200 stopni.
Zupełnie zapomniałam o istnieniu tych pieczarek, a nie dalej jak kilka miesięcy temu jadłam ja na okrągło. Dziękuję za przypomnienie. Mam na nie ochotę :D Zwłaszcza w tak kuszącej, pysznej odsłonie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń