poniedziałek, 7 marca 2016

Konfitura z czerwonej cebuli



 Konfitura z czerwonej cebuli to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin, pasztetów czy serów. Zawekowana może stać i czekać na swoją porę kilka miesięcy. Zwykłą kanapkę zamieni w prawdziwy rarytas ;) .

 Konfitura z czerwonej cebuli 

 Składniki (na ok. 5-6 niedużych słoiczków):
·         2 kg czerwonej cebuli
·         4 łyżki masła klarowanego
·         2 łyżki miodu rzepakowego
·         4 łyżki brązowego cukru
·         1/3 szklanki octu balsamicznego
·         sól - ok. 1,5 łyżki
·         pieprz - ok.1 łyżeczki
·         kilka kropel ostrego sosu chilli

Cebulę kroimy w piórka. W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę i smażymy na niedużym ogniu aż będzie lekko miękka. Dodajemy miód oraz cukier brązowy- dokładnie mieszamy. Zalewamy octem balsamicznym. Dalej gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna dusić się co najmniej 1 godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu cebulę należy przemieszać. Na samym końcu zaostrzamy sosem chilli.  Gorącą przekładamy do słoiczków, każdy dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Cebulę lubię w każdej postaci. Naprawdę. Ale pomimo mojej wielkiej "miłości" do niej nie miałam okazji kosztować nigdy cebulowej konfitury. Z chęcią bym zasmakowała :) Wygląda bardzo smakowicie :) Ekstra dodatek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)