Sernik z białą czekoladą i truskawkami na orzechowym cieście
Na spód:- 250 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
Z podanych
składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy,
proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier. Dodajemy masło- siekamy.
Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką formy (24 x 35cm). Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni,
termoobieg.
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu trzykrotnie zmielonego waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- budyń waniliowy - na 0,5 l mleka
- 6 jajek
- łyżka mąki ziemniaczanej - kopiasta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g białej czekolady z wanilią
- 200 g miękkiego masła
- truskawki
Masło
z posiekaną białą czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Ser miksujemy na
gładką masę z jajkami, proszkiem budyniowym, mąkami i cukrem. Do gładkiej masy
dodajemy roztopioną masę czekoladowo-maślaną. Całość ponownie miksujemy i
przelewamy na podpieczony spód. Na masie serowej układamy połówki truskawek skórką
do dołu. Pieczemy ok. 80 - 90 min., temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.Sernik podajemy lekko schłodzony. Smacznego!
Wspaniały i bardzo smaczny serniczek.
OdpowiedzUsuń