Dziś obchodzę 3 urodziny bloga. Trzecie urodziny obchodzi również Akademia Kulinarna Whirlpool - jeśli chcecie poczytać o niej troszkę więcej, zapraszam na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ i http://www.marcoghia.pl/ . Akademii życzę kolejnych wspaniałych jubileuszy, mnóstwa nowych kursantów i niekończących się pomysłów na te szalone i te nieco bardziej tradycyjne - za to zawsze smakowite dania :) .
Dla Akademii przygotowałam z okazji jej święta nietypowy torcik- a jakże by inaczej, jak urodziny to obowiązkowym punktem świętowania musi być ciacho. Ten torcik nie jest taki oczywisty.... Uwielbiam eksperymentować, zwłaszcza jeśli chodzi o słodką kuchnię. I tak oto skomponowałam tort z.... patelni. Ale to jeszcze nie wszystko. Jako że świętować można w zdrowym stylu, ciasto jest bardzo zdrowe i lekkie. Jego bazą jest żółta cukinie oraz pełnoziarniste mąki- orkiszowa i gryczana. Poza tym w cieście mamy jeszcze zdrowy tłuszcz- olej kokosowy i zdrową słodycz-miód. Ukoronowaniem są sezonowe, najpyszniejsze i najzdrowsze owoce - truskawki. W sumie z kilku prostych składników można przygotować całkiem interesujące ciacho. Zdrowe, a do tego smaczne. Zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, że nie było ono pieczone w piekarniku. Zdziwienie moich gości było ogromne. Nie mogli uwierzyć, że wystarczyła mi jedynie nieduża patelnia z przykrywką. Ciasto ma lekką, puszystą, ale jednocześnie wilgotną (dzięki cukinii) konsystencję. Wybornie smakuje z delikatnym serowym kremem. Naprawdę zasługuje na miano torcika. ;)
Jubileuszowy torcik z patelni z żółtej cukinii i truskawek
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia żółta ok. 350 g
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu - płynnego
- 3 łyżki oleju kokosowego - płynnego, najlepiej rozpuścić na tej patelni, na której będziemy robili ciasto
- 1,5-2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (w zależności od tego jak soczystą mamy cukinię, ciasto powinno być dość gęste)
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu
- 6 suszonych daktyli
- truskawki
Jajka ubijamy z cukrem ręczną trzepaczką.
Dodajemy jogurt i dalej ubijamy. Dodajemy olej, miód i wymieszane składniki
sypkie- mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy cukinię startą na
tarce o drobnych oczkach oraz drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie
mieszamy.
Patelnię o średnicy ok. 25-26 cm smarujemy delikatnie
olejem kokosowym. Wylewamy ciasto, układamy gęsto połówki truskawek, przykrywamy
i pieczemy ok. 70 minut pod przykryciem na najmniejszym płomieniu. Przewracamy
na drugą stronę - ciasto powinno być mocno ścięte na brzegach i lekko ścięte w
środku. Przewrócenie ciasta nie jest łatwe- najlepiej wyłożyć je na duży talerz
i zsunąć z powrotem na patelnię stroną z truskawkami w dół. Jako że wierzchnia
warstwa nie jest jeszcze całkowicie ugotowana, część ciasta może osiąść na
talerzu- nie należy się tym przejmować, najlepiej zsunąć je elastyczną długą łopatką, która ładnie ściągnie całe ciasto na patelnię. Przewrócone ciasto dopiekamy jeszcze
ok.10-15 minut pod przykryciem- najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest
już upieczone. Wykładamy na talerz truskawkami do góry. Ciasto studzimy.
Masa:
- 250 g serka śmietankowego waniliowego
- łyżka jogurtu waniliowego
Serek ucieramy z jogurtem. Pokrywamy wierzch wystudzonego ciasta. Zdobimy świeżymi truskawkami. Smacznego!
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/
Muszę się wziąć za taki torcik z patelni. Niezwykle szybka opcja. A jaka apetyczna i smakowita. Mniam, mniam :) Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńDobre rozwiązanie, kiedy nie możemy lub nie chcemy włączać piekarnika :)
Usuń