Torcik z masą kajmakowo - śmietanową
Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką):
- 250 g serka śmietankowego - może być naturalny lub smakowy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę,
cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy
porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy
ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka.
Studzimy. Odkrawamy górną części, dolną układamy ponownie w tortownicy.
Ps.
odkrojoną część ciasta możemy podzielić na trójkąty i podać jako samodzielny
deser. Trójkąty możemy dodatkowo posmarować polewą, którą przygotujemy do
docelowego ciasta.
- truskawki
Masa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g masy kajmakowej
- 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy na puszysto. Masę kajmakową miksujemy, dodajemy porcjami ubitą śmietanę i ręcznie mieszamy. Lekko przestudzoną żelatynę wolno wlewamy do masy i cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masę przekładamy na spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Polewa:
- 100 g masła
- 1 łyżka marmolady truskawkowej
- 1/2 szklanka cukru pudru
Masło z marmoladą rozpuszczamy na małym ogniu.
Przelewamy do szklanej miski i pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką
masę. Pozostawiamy do zastygnięcia. Wykładamy na masę śmietanowo-kajmakową.
Ciasto ponownie schładzamy. Smacznego!
Pyszny torcik, super :)
OdpowiedzUsuń