Babeczki z truskawkami i kokosową kruszonką - waniliowe i czekoladowe
Na 24 babeczki - 12 waniliowych i 12 czekoladowych ( składniki w temp. pokojowej)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka pasty waniliowej
- szczypta soli
- 2 szklanki truskawek pokrojonych na ćwiartki
Kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 40 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru
Miękkie
masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z
solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do
jednej dodajemy pastę waniliową, do drugiej kakao - każdą masę dokładnie
miksujemy. Do każdej na sam koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto
przekładamy do foremek na muffinki wyłożone papilotkami. Posypujemy kruszonką
(wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki). Babeczki pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego
patyczka) temp. 190 stopni.
Smacznego!
Bardzo fajne babeczki. Jak będę miał czas, zrobię coś podobnego. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńPolecam, są szybkie, proste i do tego smaczne. Pozdrawiam :)
UsuńJak ja kocham kruszonkę, a jeszcze kokosową - bomba, przepadłam. Jakbym się dorwała do tych pysznych babeczek to niewiele by z nich zostało ;) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńMegly, polecam przetestować przepis. Są pyszne :)
Usuń