Kopytka z czarnej fasoli i cieciorki z lekkim sosem koperkowym
Składniki:
- puszka czarnej fasoli (400 g, po odsączeniu zalewy 240 g)
- puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu zalewy 240 g)
- mąka pszenna
- łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
- pęczek szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
Sos:
- jogurt grecki - 4-5 łyżki
- sól do smaku
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- pęczek koperku
Fasolę
i cieciorkę odcedzamy z zalewy. Blendujemy z łyżką masła klarowanego na gładką
masę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części. Jedną z części
wyjmujemy i odkładamy na pozostałą masę.
Powstałe miejsce wypełniamy mąką. Dodajemy sól do smaku oraz drobno posiekany
szczypiorek i wyrabiamy jednolite
ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy mąką, formujemy wałeczki a z wałeczków wycinamy romby. Kluseczki
smażymy z obu stron na maśle klarowanym
aż powstanie chrupiąca skorupka. Podajemy z sosem - miód łączymy z octem
i solą, stopniowo cały czas mieszając dodajemy jogurt. Na sam koniec dodajemy
drobno posiekany koperek. Smacznego!
Nigdy nie miałam do czynienia z kopytkami o takim kolorku ;) Ciekawe :) Czarna fasola nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawy pomysł. Muszę przyznać, że z chęcią go przetestuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
https://waniliowalaseczka.wordpress.com/