Nocna drożdżówka cappuccino z truskawkami i kruszonką
Ciasto:
- 100 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki cukru - drobnego
- 4 jajka lekko roztrzepane
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- szklanka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki pszennej - kopiaste
- 1 szklanka cappuccino (u mnie karmelowe)- w proszku
- truskawki
Kruszonka:
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 200 g zimnego masła
- żółtko
Do dużej miski wykładamy pokruszone
drożdże, na drożdże wysypujemy cukier, zalewamy jajkami, mlekiem, olejem,
dodajemy sól i delikatnie wykładamy mąkę wymieszaną z proszkiem cappuccino. Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na
całą noc w temp. pokojowej.
Rano składniki mieszamy łyżką. Gotowe ciasto
przekładamy na blachę piekarnikową wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Wykładamy truskawki. Na truskawki wykładamy
kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy wiórki zimnego masła i żółtko i
palcami wyrabiamy kruszonkę). Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 170 stopni. Pozostawiamy do wystygnięcia na blasze piekarnikowej. Poporcjowane kawałki możemy ozdobić masą kajmakową. Smacznego!
Nocą piecze się najlepiej. Ale drożdżówki lubię najbardziej takie zaraz po wystygnięciu, więc pewnie bym się za nią zabrała jeszcze nocą ;) Gdzież bym doczekała do rana haha ;) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńNocna - bo składniki ciasta przez noc muszą "popracować" . Ja najbardziej lubię jeszcze gorącą drożdżówkę, choć wiem, że powinno się poczekać, aż ciasto wystygnie. Zawsze mam z tym problem. Pozdrawiam.
UsuńBardzo przyjemne ciastko, wygląda super i z pewnością smakuje super
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
platformy schodowe
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńBardzo lubię drożdżówki, takiej nocnej nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPolecam :) , jest dziecinnie prosta.
Usuń