Nagus
·
2 kg ziemniaków
·
3 duże cebule
·
700 g boczku
·
6 łyżek kaszy manny
·
3 jajka
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na
patelni aż uzyskamy złociste skwarki. Pod koniec dodajemy 2 drobno posiekane
cebule i smażymy aż cebula będzie złocista. Solimydo smaku. Ziemniaki i 1
cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy kaszę
manną, jajka, boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość
dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki 25 x 35 cm wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Pieczemy ok. 1,5 godziny, temp. 180 stopni. Smacznego!
Jadłam kiedyś, bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńA to Nagusek ;) Fajną ma nazwę ;) Nie jadłam jeszcze takiej babki ziemniaczanej. Apetyczna. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😜 pyszności , niby nic a jednak .... 🤔 Niebo w gębie 😀
OdpowiedzUsuń