Truskawkowiec - ciasto z dużą ilością truskawek
Spód:- 250 g markiz z nadzieniem czekoladowym
- 100 g biszkoptów
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka lodowatej wody
- ·2 łyżki cukru waniliowego
Ciastka kruszymy
w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło i cukier - całość krótko blendujemy. Pod koniec
dodajemy zimną wodę. Musimy uzyskać
konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki -
tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce.
Masa:
- 500 g truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy z prawdziwą wanilią (na 1/2 l mleka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- kopiaste
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 jajka
- 250 g gęstego jogurtu - może być naturalny, ja użyłam kokosowego z białą czekoladą
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Całość dobrze blendujemy.
Masę wylewamy na spód z ciastek. Ciasto wstawiamy do piekarnika (180
stopni). Pieczemy około 60 minut. Ciasto
należy wystudzić i dobrze schłodzić w
lodówce.
Masa kajmakowo-śmietankowa:
- szklanka śmietanki 36%
- 300 g masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka w proszku
Ciasto bardzo smaczne na pewno.
OdpowiedzUsuńTakiego truskawkowca jeszcze nie miałam okazji jeść. Ale jest bardzo apetyczny i tak pięknie te truskawki na nim poukładane. Aż miło popatrzeć, a co dopiero spróbować... :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńMocno truskawkowe :)
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń