Maślane ciasto drożdżowe - bez wyrabiania i wyrastania to doskonały patent na drożdżowy wypiek dla osób początkujących w kuchni. Zawsze się udaje, jest przy nim mało pracy, składniki są tanie i łatwo dostępne, a co ważne nie zniechęca początkujących kucharzy długim i męczącym wyrabianiem ciasta. Smak jest doskonały, zwłaszcza jeśli podamy go z masełkiem i ulubioną konfiturą. Fajne pierwsze czy też drugie śniadanie, jak też rustykalny deser. Polecam.
Maślane ciasto drożdżowe dla początkujących
bez wyrabiania i wyrastania
- 375 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka mleka
- 8 jaj
- 84 g świeżych drożdży
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- cukier brązowy do obsypania wierzchu
Masło ucieramy z cukrami i pastą waniliową, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując
oraz drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę - w trzech porcjach - i miksujemy na jednolite dość rzadkie ciasto. Wykładamy na
blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Wierzch ciasta posypujemy brązowym
cukrem. Po 15 minutach ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
na 20 minut. Następnie zwiększamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Jeszcze
ciepłe wyjmujemy z blachy i czekamy aż ostygnie. Podajemy z masłem i dowolnymi dodatkami. Polecam krem czekoladowy.
Krem:
- 3 czubate łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
- 4 czubate łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
Drożdżóweczka domowa to jest coś, co bardzo lubię. Zresztą nie tylko ja. Cała moje rodzinka uwielbia takie ciasto. Znika zawsze w mig. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń