Kotlety mielone z suszonymi pomidorami nadziewane mozzarellą
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
- 1 jajko
- średnia cebula
- kilka suszonych pomidorów z oleju
- 250 g mozzarelli
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cebulkę, jajko, drobno posiekane pomidory suszone, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety, w środku którego umieszczamy kwadracik sera mozarella. Kotlety smażymy na niedużym ogniu z każdej strony na rumiano. Smacznego!
Podoba mi się pomysł na kotlety mielone z różnymi dodatkami, szczególnie z suszonymi pomidorami, wypróbuję :-) Trafiłam tutaj z facebooka i na pewno zostanę na dłużej :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zapraszam jak najczęściej :)
Usuń