Kremowy sos na bazie serka ricotta i dyni w towarzystwie ryżu i podsmażanych kiełków to doskonały pomysł na smaczny, zdrowy i wegetariański posiłek. Zapraszam ;) .
Ryż z sosem dyniowym na bazie ricotta
Składniki:
- 200 g ulubionego ryżu
- 450 g mrożonej dyni
- 250 g sera ricotta
- 100 g mozzarelli
- 200 g kiełków na patelnię- mix kiełków fasoli mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2-4 łyżki mleka
- olej rzepakowy
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Na łyżce oleju smażymy kiełki ok. 4-5 minuty, pod koniec
doprawiamy solą. Przekładamy do miseczki.
Na tej patelni wykładamy mrożoną dynię i smażymy na dość
dużym ogniu ok. 5 minut, po tym czasie zmniejszamy płomień i smażymy do
miękkości ok. 5-10 minut. Dodajemy ser ricotta i mleko. Całość dokładnie
mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Dodajemy startą
mozzarellę. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aż mozarella się rozpuści.
Do miski wykładamy porcję ryżu, na ryż połowę sosu dyniowego.
Całość posypujemy kiełkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz