Pyszne karnawałowe róże na bazie niezawodnego ciasta. Proste w przygotowaniu i efektowne. To samo ciasto wykorzystuję robiąc faworki. Jest to niezawodna receptura mojej mamy i powiem Wam, że nie jadłam lepszych i bardziej chrupiących chrustów. Zapraszam!
Karnawałowe róże
Składniki:
- ok. 2 szklanki mąki pszennej- + do podsypywania w trakcie wałkowania
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki octu
- szczypta soli
- ok. 350 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% - tyle by uzyskać gładkiego i elastyczne ciasto
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę- śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej, następnie wycinamy krążki w trzech wielkościach - najlepiej użyć do tego szklanki, literatki i kieliszka. Krążków każdej wielkości musimy mieć taką samą ilość. Na jedną różę potrzebujemy 3 krążki - każdy innej wielkości. Każdy krążek nacinamy w ok. 6 miejscach po obwodzie, tak aby nie przeciąć środka. Środki smarujemy lekko roztrzepanym białkiem - na dużym krążku układamy średni, na średnim najmniejszy- środek mocno dociskamy tak, żeby ciasto się skleiło. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi krążkami ciasta. Kwiaty smażymy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju- uwaga! smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki papierowe. Środki wypełniamy ulubionym dżemem. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wyglądają pięknie! Aż szkoda byłoby je zjeść :)
OdpowiedzUsuń