Gołąbki ziemniaczane z kiełbaską
Składniki:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 0,5 kg pachwiny wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 6-7 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 300 g kiełbasy śląskiej
- wywar warzywny
- łyżka masła
Pachwinę kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec
dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
Kapustę sparzamy wodą, gotujemy aż liście zmiękną i staną się elastyczne. Systematycznie zdejmujemy liście na gołąbki. Z każdego odcinamy zdrewniałą część.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub tak jak ja ścieramy malakserem z tarką o drobnych
oczkach. Starte ziemniaki odciskamy w gazie z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków
odstawiamy na prę minut, następnie delikatnie zlewamy, a osadzony na dnie
krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodajemy jajko, kaszę
manną, podsmażoną drobno pokrojoną
kiełbasę śląską oraz podsmażoną na wytopionym z kiełbasy tłuszczu drobno
posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty włoskiej.
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi
kapusty. Ułożone gołąbki otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób
uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru
warzywnego. Naczynia przykrywamy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości, ok. 1,5 godziny.
Gotowe gołąbki okraszamy
przygotowaną okrasą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz