Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 16 lipca 2013

Porzeczkowa pianka & porzeczkowe lody

Porzeczki w tym roku obrodziły. Sok na zimę już zamknięty w słoiczkach, czas więc przygotować coś, czym będzie można cieszyć się już teraz :) . Dziś dwie alternatywne propozycje-baza tych słodkości jest taka sama, ale obróbka nieco inna.


Lody porzeczkowe

SKŁADNIKI na ok. 2,5 l lodów:
·         8 żółtek
·         szklanka cukru [waniliowego]
·         2 szklanki mleka 2%
·         500 g czarnych porzeczek +6 łyżek cukru
·         250 g śmietany kremówki+ łyżka cukru waniliowego
·         250 g serka śmietankowego (ja używam Delfiko)

Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę nad kąpielą wodną. Masę jajeczną zalewamy gorącym  mlekiem, cały czas miksując krem nad kąpielą wodną do momentu aż masa zgęstnieje. Kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem pozostanie niezatarty ślad, to znak że masa jest gotowa. 



Porzeczki  miksujemy z cukrem i serkiem. Całość dodajemy do wystudzonego kremu jajecznego. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do maszynki do robienia lodów i nastawiamy godzinny program. Jeśli nie mamy maszynki, masę przekładamy do zamrażalnika i co pół godziny całość dobrze miksujemy- czynność tą powtarzamy 5-6 razy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję pozbawioną niepotrzebnych kryształków lodu. Smacznego!

Ps. idealnie smakują z odrobiną białej czekolady.


Pianka porzeczkowa
Do składników wyżej wymienionych dodajemy żelatynę- 50 g rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Tak przygotowaną żelatynę, przestudzoną i niemal już żelującą, dodajemy do masy porzeczkowo-serowej. Później postępujemy już tak samo, jak przy robieniu lodów. Całość przelewamy do silikonowej foremki i  dobrze schładzamy w lodówce.







1 komentarz:

  1. Pycha!!! Mam teraz właśnie nakrętkę na porzeczki !!

    OdpowiedzUsuń