piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto francuskie

Dziś przepis na domowe ciasto francuskie. Niestety trudno jest znaleźć w sklepie takie ciasto  dobrej jakości. A aby takie było,  powinno być zrobione na dobrym maśle. Choć dość pracochłonne i wymagające sporej cierpliwości, to warto pokusić się, by od czasu do czasu przygotować je samemu w domu. Ja przygotowuję je zazwyczaj na wodzie, i taki też przepis podaję. W fachowej literaturze można znaleźć jednak również przepisy  z wykorzystaniem śmietany. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Dziś podaję przepis na podwójną porcję ciasta, gdyż wykorzystałam go do przygotowania pysznej domowej kremówki. Skorzystałam z tego z książki Pani Ewy Wachowicz "Słodki świat Ewy Wachowicz". Książka zawiera same dobre, sprawdzone przepisy, a ten jest jednym z moich ulubionych. Z pewnymi małymi modyfikacjami i pomocnymi wskazówkami zamieszczę go już jutro.

Ciasto francuskie


Składniki:
ciasto maślane:
·         100 g mąki pszennej
·         400 g masła
ciasto podstawowe:
·         400 g mąki pszennej
·         2 jajka
·         1/2 szklanki wody
·         1 łyżka octu
·         szczypta soli

Ciasto maślane- mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić ciasto. Uformować w kostkę i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.

 Ciasto podstawowe- mąkę połączyć z solą, dodać ocet, jajka i stopniowo wodę, wyrobić. Posypać mąką i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na kształt gwiazdy czteroramiennej. Pośrodku kładziemy ciasto maślane. Zamykamy ramiona, dociskamy wałkiem i składamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wałkujemy na kształt prostokąta- najlepiej ruchem od siebie. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy- ciasto wałkujemy na kształt prostokąta ruchem od siebie, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe- wystarczy już tylko rozwałkować je na pożądaną grubość i wykrawać dowolne ciastka. Możemy przygotować kremówkę- wówczas ciasto dzielimy na dwa prostokąty lub przygotować francuskie słodkie paluchy (ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy podłużne paseczki, smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, zawijamy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 stopni, termoobieg).  Smacznego! 

Sposób składania ciasta francuskiego wg. książki "Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)