Ciasto francuskie
ciasto maślane:
·
100 g mąki pszennej
·
400 g masła
ciasto
podstawowe:
·
400 g mąki pszennej
·
2 jajka
·
1/2 szklanki wody
·
1 łyżka octu
·
szczypta soli
Ciasto maślane- mąkę przesiać, dodać masło
i wyrobić ciasto. Uformować w kostkę i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
Ciasto podstawowe- mąkę połączyć z solą, dodać ocet, jajka i stopniowo wodę, wyrobić. Posypać mąką i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na kształt gwiazdy czteroramiennej. Pośrodku kładziemy ciasto maślane. Zamykamy ramiona, dociskamy wałkiem i składamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wałkujemy na kształt prostokąta- najlepiej ruchem od siebie. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy- ciasto wałkujemy na kształt prostokąta ruchem od siebie, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe- wystarczy już tylko rozwałkować je na pożądaną grubość i wykrawać dowolne ciastka. Możemy przygotować kremówkę- wówczas ciasto dzielimy na dwa prostokąty lub przygotować francuskie słodkie paluchy (ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy podłużne paseczki, smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, zawijamy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 stopni, termoobieg). Smacznego!
Ciasto podstawowe- mąkę połączyć z solą, dodać ocet, jajka i stopniowo wodę, wyrobić. Posypać mąką i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na kształt gwiazdy czteroramiennej. Pośrodku kładziemy ciasto maślane. Zamykamy ramiona, dociskamy wałkiem i składamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wałkujemy na kształt prostokąta- najlepiej ruchem od siebie. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy- ciasto wałkujemy na kształt prostokąta ruchem od siebie, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe- wystarczy już tylko rozwałkować je na pożądaną grubość i wykrawać dowolne ciastka. Możemy przygotować kremówkę- wówczas ciasto dzielimy na dwa prostokąty lub przygotować francuskie słodkie paluchy (ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy podłużne paseczki, smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, zawijamy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 stopni, termoobieg). Smacznego!
Sposób składania ciasta francuskiego wg. książki "Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz