Kremówka z jeżynami
Składniki:
·
ciasto francuskie wg. przepisu
Należy upiec dwa placki z ciasta
francuskiego (przygotowane ciasto dzielimy na połowę. Każdą wałkujemy na
prostokąt, przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i
pieczemy 10 minut w temp. 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 i
pieczemy ok. 20-30 minut (Pani Ewa sugeruje, aby piec nawet do 40 minut, jednak w moim piekarniku normą jest 25 minut).
·
8 żółtek
·
1 l mleka 2%
·
250 g mąki pszennej
·
250 g cukru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
200 g miękkiego masła
Żółtka
ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym
mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy
i łączymy z masłem. Jeśli nie planujemy dodać do kremówki owoców, warto jest do masy dodać sok z cytryny.
Masę
wykładamy na jeden placek z ciasta francuskiego. Z doświadczenia wiem, że
ciasto to najlepiej jest już poporcjować przed nałożeniem kremu. Wówczas
łatwiej będzie nam zaserwować gościom ładne kawałki kremówki. Po nałożeniu
kremu również warto ponownie "zaznaczyć" nożem poszczególne kawałki.
·
jeżyny
·
500 g śmietany 30-36%
· 2 łyżki mleka w proszku
·
2 łyżki cukru waniliowego
Śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec utrwalając ją mlekiem w proszku - jego dodatek zapobiega podchodzeniu śmietany wodą.
Kremówkę wykładamy na owoce. Przykrywamy drugim- najlepiej również już poporcjowanym -
ciastem francuskim.
Dobrze schładzamy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz