Lody jeżynowe
Składniki:
·
3/4 szklanki cukru
·
1,5 szklanki mleka
·
0,5 - 0,75 szklanki mleka w proszku
·
500 g jeżyn
·
200 g mleczka kokosowego
·
400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Żółtka z cukrem i mlekiem w proszku ubijamy
nad kąpielą wodną. Zalewamy gotującym się mlekiem połączonym z mleczkiem
kokosowym. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy. Jeżyny
blendujemy, przecieramy przez gęste sito. Schłodzony krem łączymy z owocami oraz
śmietaną. Przelewamy do maszynki do lodów-
godzinny program, lub od razu przekładamy do zamrażalnika, pamiętając by co pół
godziny 5-6 razy lody dobrze zmiksować. Smacznego!
Należy pamiętać, by lody przed robieniem gałek wyjąć na parę minut do lodówki. Przez ten czas możemy przygotować wafelki do lodów. Brzegi albo zatapiamy w roztopionej czekoladzie połączonej nad kąpielą wodną z odrobiną masła i mleka, albo też smarujemy ulubionym kremem czekoladowym. Tak przygotowany rant obsypujemy uprażonymi i posiekanymi migdałami. Wafelki wstawiamy na chwilę do zamrażalki. Wykładamy gałki lodów, ozdabiamy owocami.Pyszny i efektowny deser gotowy!
Aby lody na patyku łatwo wydostać z foremki, należy zanurzyć ja na chwilę w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz