Makaron po chińsku
Składniki:
·
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
·
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
·
2 krople sosu chili ostrego
·
odrobina pieprzu
·
odrobina miodu
·
1/2 łyżeczki imbiru
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy.
·
jedna podwójna pierś z kurczaka
Pierś kroimy w długie, cienkie paseczki, przekładamy do woreczka
foliowego i zalewamy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
·
papryka czerwona
·
papryka żółta
·
papryka zielona
·
cebula
·
por
·
2 garście namoczonych grzybów mun
·
2 garście pędów bambusa z zalewy wodnej
·
dwa makarony chińskie (200 g)
·
sól
·
pieprz
·
sos chili ostry i słodki
·
świeży imbir
·
odrobina oleju do smażenia
·
natka pietruszki do posypania
·
1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Papryki kroimy w dość cienkie paski. Marchewkę kroimy w
cienkie słupki, cebulę w piórka, pora w talarki. Grzyby i pędy bambusa kroimy w
cienkie plasterki. Makaron zalewamy gorącą wodą na ok. 5 minut (aż zmięknie),
po tym czasie wodę odlewamy. Warzywa smażymy na odrobinie oleju (najlepiej
posłuży nam do tego wok) w następującej kolejności- najpierw wrzucamy
marchewkę, cebulę i pora. Po chwili smażenia dodajemy paprykę, następnie grzyby
i pędy bambusa. Kiedy warzywa już nieco zmiękną, przekładamy je na chwilę do
miski. Na patelnię zaś wrzucamy zamarynowanego kurczaka, podsmażamy. Ponownie
dodajemy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami chili, sosem sojowym oraz świeżo startym imbirem. Dodajemy makaron.
Mieszamy. Danie podajemy posypane drobno
posiekaną pietruszką. Smacznego!
zdrowe i smaczne polecam bo jadłam
OdpowiedzUsuń