Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami
Składniki na ciasto:
·
300-400 g serka twarogowego
·
jajko
·
żółtko
·
ok. szklanki mąki pszennej
·
4 łyżki cukru
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z twarogiem, jajkiem,
żółtkiem i cukrem. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma mieś dość
luźną konsystencję, ale musi odchodzić od dłoni.
·
ok. 14
śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
·
2 duże łyżki zmielonego sera
·
łyżka brązowego cukru
Owoce przecinamy na pół, pozbawiamy pestek. W miejsce pestki umieszczamy łyżeczkę sera wymieszanego z
cukrem- każdy owoc zamykamy. Tak przygotowane owoce otulamy ciastem, formując
zgrabne kulki. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego
wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną,
gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty, następnie przekładamy je na chwilę do zimnej wody. Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym oraz
migdałową
posypką.
Migdałowa
posypka:
·
ok. 80 g masła
·
2-3 łyżki cukru trzcinowego
·
100 g płatków migdałowych
Masło topimy na patelni, dodajemy cukier
oraz migdały - trzymamy na małym ogniu do momentu, aż migdały ładnie się
zezłocą i pokryją warstewką karmelu.
Sos
jogurtowo-śmietanowy:
·
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·
cukier waniliowy do smaku
Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz