Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 18 października 2013

Faworki tradycyjne i faworki pełnoziarniste orkiszowe (na jednym żółtku)

Dwie wersje chrustu- tradycyjna na mące pszennej i nieco zdrowsza i mniej kaloryczna- na mące pełnoziarnistej orkiszowej. A w dodatku tylko na 1 żółtku. Od zawsze moje ulubione... lepszych nie jadłam. Po prostu mistrzostwo mojej mamy!


Faworki tradycyjne i faworki pełnoziarniste orkiszowe (na jednym żółtku)


 
Składniki:
·        ok.  2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej/ lub w wersji tradycyjnej mąki pszennej- + do podsypywania w trakcie wałkowania
·         1 duże żółtko
·         2 łyżki octu
·         szczypta soli
·         ok. 300- 350 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% - tyle by uzyskaćgładkiego i elastyczne ciasto
·         olej do smażenia
·         cukier puder do obsypania
         
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę- śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki  początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty/  romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju- uwaga! faworki smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!





3 komentarze:

  1. przeca to nie ostatki... hi hi;) cudowne chruściki...<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam faworki z tego przepisu. Wyszły naprawdę dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń