Bakłażanowe kwiaty
·
bakłażan
·
3-4 suszone pomidory z oliwy
·
3-4 podłużne kawałki sera ementaler
·
sól
·
odrobina oliwy spod suszonych pomidorów.
Za pomocą specjalnej wycinaczki wykrawamy z bakłażana 4
podłużne paseczki wzdłuż warzywa.
Za pomocą specjalnego narzędzia wydrążamy
mały okrągły środek w bakłażanie.
Dzięki
tym zabiegom po ukrojeniu plastra
bakłażana po upieczeniu uzyskamy kształt kwiatka. Bakłażana faszerujemy serem zawiniętym w
suszone pomidory.
Bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy
odrobiną oliwy. Pieczemy do miękkości 20-30minut, 180 stopni. Po upieczeniu
czekamy 5-10 minut. Po tym czasie możemy kroić plastry bakłażana- piękne
warzywne kwiaty z apetycznym środkiem. Każdy plasterek solimy. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz