Kruche ciasto kokosowe
Składniki:
Na ciasto:
·
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
50 g mąki pszennej
·
50 g cukru
·
2 żółtka
·
łyżka śmietany
·
szczypta soli
·
szczypta proszku do pieczenia
·
100 g masła
Mieszamy mąki, cukier, proszek od pieczenia
i sól. Dodajemy masło z lodówki i
siekamy. Dodajemy śmietanę, żółtka i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy
do lodówki na godzinę. Po godzinie przekładamy do przygotowanej foremki na
tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 25 minut, temp. 180 stopni,
termoobieg.
·
szklanka mleka
·
szklanka cukru
·
300 g wiórek kokosowych
·
300 g miękkiego masła
·
łyżka esencji waniliowej
Dodatkowo:
·
krem czekoladowy
Mleko zagotowujemy z cukrem. Chwilę
gotujemy, dosypujemy kokos. Gotujemy jeszcze parę minut. Wystudzony kokos
miksujemy z masłem i ekstraktem waniliowym.
Wystudzony spód smarujemy masłem
czekoladowym, wykładamy masę kokosową. Zdobimy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Ciasto wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuń