wtorek, 15 października 2013

Kruche ciasto kokosowe

Kruche, pełnoziarniste ciasto muśnięte czekoladowym kremem plus mega kokosowa masa. Pyszne, szybkie i efektowne ciasto gotowe! W sam raz do popołudniowej kawki.
 Kruche ciasto kokosowe


Składniki:
Na ciasto:
·         200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         50 g mąki pszennej
·         50 g cukru
·         2 żółtka
·         łyżka śmietany
·         szczypta soli
·         szczypta proszku do pieczenia
·         100 g masła

Mieszamy mąki, cukier, proszek od pieczenia i sól. Dodajemy masło z  lodówki i siekamy. Dodajemy śmietanę, żółtka i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie przekładamy do przygotowanej foremki na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Masa kokosowa:
·         szklanka mleka
·         szklanka cukru
·         300 g wiórek kokosowych
·         300 g miękkiego masła
·         łyżka esencji waniliowej
Dodatkowo:
·         krem czekoladowy

Mleko zagotowujemy z cukrem. Chwilę gotujemy, dosypujemy kokos. Gotujemy jeszcze parę minut. Wystudzony kokos miksujemy z masłem i ekstraktem waniliowym.
Wystudzony spód smarujemy masłem czekoladowym, wykładamy masę kokosową. Zdobimy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)