Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką
Składniki:
·
filet z dorsza ze skórką - 600 g
·
por 1-2
szt.
·
marchewka - 3 szt. średniej wielkości
·
pietruszka - 1 szt.
·
seler- 1 duży
·
majonez / lub dla lubiących takie smaki tahini -
1-2 łyżki
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
odrobina oleju
Do
dekoracji:
·
mini pietruszki
Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość
cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z
cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w
wodzie, osuszamy.
Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by
uzyskać podłużne "plastry"
pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną
marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na
patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane.
Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i
pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki. Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna
jest do tego grillowa patelnia) na
niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką.
Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką
warzywną.
Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy.
Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Przepis bierze udział w akcji Od leszcz do samdacza
ciekawy sposób na podanie ryby ;)
OdpowiedzUsuń