Rybne curry
Składniki:
Na rozgrzany olej wrzucamy laskę cynamonu i
chwilkę smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko
zeszkli dodajemy utarty w moździerzu w odrobinie wody czosnek z imbirem. Chwilę
smażymy, żeby woda odparowała. Dodajemy kurkumę, chili oraz curry. Po chwili
dorzucamy posiekane pomidory. Całość chwilkę dusimy, następnie zalewamy mleczkiem
kokosowym. Na koniec dodajemy pokrojoną w
kostkę rybę. Całość gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Podajemy
z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza
·
1 duża cebula
·
2 drobno posiekane ząbki czosnku
·
olej do smażenia
·
laska cynamonu
·
2 cm startego na tarce świeżego imbiru
·
1 łyżeczka kurkumy
·
1/2 łyżeczki curry
·
kilka kropel ostrego sosu chili
·
3 wyfiletowane pomidory
·
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
·
garść świeżej kolendry
·
sól
·
pieprz
Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza
Uwielbiam curry i kocham ryby, wiec przepis zdecydowanie dla mnie! Dziękuję za dołączenie do akcji
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) .
UsuńDziś na obiad :) mam nadzieje, że będzie mniam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń