Indycze kokilki z
sosem estragonowo-cebulowym
Składniki podstawowe:
·
pierś z indyka - mała, ok 500 g
·
buraki - 3 szt
·
orzechy włoskie 200g
·
cebula- 3 duże szt.
Składniki
robocze :
·
masło- 2 łyżki
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
estragon- 0,5 łyżeczki
·
olej
·
jajko
·
bułka tarta -1 łyżka
Dekoracja:
·
listki bazylii
Orzechy podprażamy na suchej patelni.
Pierś z indyka rozcinamy na trzy duże,
cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta.
Skrapiamy z obu stron olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno
rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy
posiekanymi orzechami włoskimi.
Przygotowujemy farsz- buraczki obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą cebulkę kroimy w piórka.
Podsmażamy na odrobinie oleju razem z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu
buraczano-orzechowego dodajemy bułkę tartą i jajko. Dobrze wyrabiamy ręką.
Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą
kokilę. Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą
"wystającej" części mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak
przygotowane kilki skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut.
Przez ten czas przygotowujemy sos
estragonowo- cebulowy. 2 duże cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej
łyżce masła. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki
krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i estragonem.
Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5
minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy bazylią i orzechami włoskimi. Podajemy
z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz