Tort czekoladowy z
masą z kiwi i mango
Składniki na ciasto:
·
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
360 g brązowego cukru
·
50 g kakao
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka sody
·
szczypta soli
·
4 jajka
·
1 łyżka ekstraktu z wanilii
·
300 ml oleju rzepakowego
·
500 ml kefiru
W jednej misce łączymy składniki suche-
mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre-
kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i
ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki
mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch
małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki.
Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.
Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.
Masa
kiwi:
·
4 kiwi
·
5 łyżek cukru
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
odrobina mleka (tylko tyle, żeby rozpuściła się
nam mąka)
·
1 żółtko
·
300 g miękkiego masła
Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier,
rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając.
Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej
mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.
·
2 dojrzałe mango
·
6-7 łyżek cukru
·
3 łyżki mąki kukurydzianej
·
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
odrobina mleka
·
1 żółtko
·
100 ml śmietanki kremówki
·
300 g miękkiego masła
Mango blendujemy. Dodajemy cukier,
rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej
się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie
gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.
Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy
kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i
połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki
przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz