Rybne sajgonki z sosem na bazie pora
Składniki:
Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza
·
sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
·
średniej wielkości marchewka
·
średniej wielkości pietruszka
·
1/4 selera
·
por 3
szt.
·
papier ryżowy -ok. 10 płatów
·
łyżka bułki tartej
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
ocet balsamiczny - 1 łyżka
·
masło -2 łyżki·
·
olej do smażenia
·
sok z cytryny
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych
oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na
patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa,
wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i
pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią.
Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat
namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę,
aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy
rybny farsz. Zawijamy sajgonki- podobnie
jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze
rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe,
aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt.) . Chwilę
smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na
gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i
octem balsamicznym.
Sajgonki podajemy z porowym sosem. Smacznego.
Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza
Jej, nigdy nie robiłam sama sajgonek. Mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńtakie sajgonki to bym zjadła, oj tak!
OdpowiedzUsuń