poniedziałek, 7 października 2013

Pomidorowe risotto z indykiem

Kremowa konsystencja ryżu, słodycz pomidorów oraz intensywny smak ziół to jest to, czego dziś potrzebuję. Danie wzbogaciłam paluszkami z indyka, ale uwielbiam również wersję z samymi warzywami. 

Pomidorowe risotto z indykiem

Składniki (dla 2-3 osób):
·         ryż arborio - 1 szklanka
·         wywar warzywny - 2,5-3 szklanki
·         1 cebula
·         1 ząbek czosnku
·         3 wyfiletowane pomidory
·         ok. 10 suszonych pomidorów
·         łyżka masła
·         200 g piersi z indyka
·         szczypiorek
·         świeża bazylia i oregano
·         ser mimolette- 1-2 garście

Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.  Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów.  Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy  gorącym wywarem -  dodajemy stopniowo po 1-2 chochelki  do momentu  aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżek wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz  paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!

1 komentarz: