wtorek, 8 października 2013

Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym

Dziś obiad na słodko. Prawdziwa rozpusta... tak na poprawę humoru.


Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym

Składniki:
·         szklanka i 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         łyżka kakao
·         łyżka cukru
·         2 jajka
·         1-2 łyżki oliwy
·         ewentualnie odrobina wody
·         serek Philadelphia czekoladowy z Milką

Do mąki dodajemy kakao i cukier. Dodajemy jajka i oliwę- zagarniamy mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek.  Nadzienie przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
·         pół szklanki cukru
·         250 g śmietanki 30%
·         pół łyżeczki soli

Na patelnię wysypujemy cukier. Podgrzewamy go na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy cukier ładnie się stopi, dolewamy kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż cukier połączy się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!

3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)