Czekoladowe
ravioli z sosem karmelowym
Składniki:
·
szklanka i 1-2 łyżki mąki orkiszowej
pełnoziarnistej
·
łyżka kakao
·
łyżka cukru
·
2 jajka
·
1-2 łyżki oliwy
·
ewentualnie odrobina wody
·
serek Philadelphia czekoladowy z Milką
Do mąki dodajemy kakao i cukier. Dodajemy
jajka i oliwę- zagarniamy mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto
będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół
godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na
połowę z nich wykładamy serek. Nadzienie
przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc
widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym.
Sos
karmelowy:
·
pół szklanki cukru
·
250 g śmietanki 30%
·
pół łyżeczki soli
Na patelnię wysypujemy cukier. Podgrzewamy go
na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie
próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy cukier ładnie się stopi, dolewamy
kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż cukier połączy się z płynem.
Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym
karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!
Pomysłowe :) I na pewno poprawiają humor :)
OdpowiedzUsuńu la la
OdpowiedzUsuńno nie mogę! pyszności! aż mnie skręca...wezmę se Prince Polo...uhahahaha!!!
OdpowiedzUsuń