sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek serowo-kajmakowy

 Tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może zabraknąć go na moim świątecznym stole. Wyjątkowo kruche i aromatyczne, wzbogacone mąką orkiszową pełnoziarnistą. Słodycz masy kajmakowej przełamałam serkiem waniliowym. Polecam!
Jednocześnie życzę wszystkim moim znajomym i czytelnikom bloga spokojnych, rodzinnych, wesołych i smacznych świąt Wielkiej Nocy :) .

Mazurek serowo-kajmakowy

 SKŁADNIKI: 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 żółtek z ugotowanych jajek
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g cukru pudru
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • jajko do posmarowania ciasta
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Masa serowo-kajmakowa:
  • 50 g miękkiego masła
  • 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • puszka gotowej masy kajmakowej (lub gotowane 2-3 godziny mleko skondensowane słodzone)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • duża łyżka mleka w proszku
  • słoiczek dżemu jagodowego
  • dekoracja:
  • płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa
  • suszona żurawina

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z przetartymi przez sitko żółtkami, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy- mieszamy. Dodajemy zimne masło, skórkę z cytryny i siekamy. Kiedy całość będzie przypominała kruszonkę dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. 3/4 ciasta wałkujemy na prostokąt i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, do którego przyklejamy uformowane z pozostałego ciasta brzegi. Rant również smarujemy jajkiem. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby nie "wstało" podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci (ok. 30 minut). Studzimy. Z ciasta możemy również przygotować jeden mniejszy mazurek prostokątny i drugi w kształcie jajka. Z części ciasto możemy przygotować ozdoby- ciasteczka w kształcie zajączków i kurczaczków- ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. Masa- masło ucieramy z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek, mleko w proszku i masę kajmakową. Na koniec całość perfumujemy ekstraktem waniliowym. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy masę serowo-kajmakową. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz