środa, 23 kwietnia 2014

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

 SKŁADNIKI:



  • szynka wieprzowa 1,5-2 kg
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 50 g soli peklowej
  • 1-1,5 litra przegotowanej wody
  • olej rzepakowy do skropienia

Szynka wieprzowa peklowana pieczona - PRZYGOTOWANIE:

W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętający by co drugi dzień przewrócić pojemnikiem. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy ok. 1,5-2 godzin, temp. 180 stopni, termoobieg (na każdy kilogram mięsa - godzina). Co 20 minut należy polewać mięso sosem, jaki wytworzył się podczas pieczenia. Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz