czwartek, 11 grudnia 2014

Bezglutenowe pierożki na mące z ciecierzycy z marchewkowo-serowym farszem na bakaliowo-orzechowej sałacie

Zapraszam na pyszne i zdrowe pierożki. Idealne jako propozycja na wigilijny stół. Idealne dla osób, które muszą unikać glutenu. Polecam :) . 

 Bezglutenowe pierożki na mące z ciecierzycy z marchewkowo-serowym farszem na bakaliowo-orzechowej sałacie 





 Ciasto:
·  450 g  mąki z ciecierzycy
·  ok. 280 ml  gorącej wody
·  1 jajko
Przygotowujemy ciasto na pierogi- mąkę zaparzamy wodą, kiedy powstanie klajster dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i przygotowujemy farsz.
Farsz:
·         ok. 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
·         250 g twarogu
·         1 cebula biała
·         1cebula czerwona
·         sól
·         pieprz
·         50 g rodzynek
·         50 g suszonej śliwki
·         100 g orzechów laskowych
·         olej rzepakowy
·         skórka z cytryny
·         1 cm świeżego imbiru
·         ząbek czosnku
·         łyżeczka trawy cytrynowej mielonej


Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach  drobno posiekaną cebulkę i czosnek smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem i skórką z cytryny.
Farsz studzimy. Przestudzony łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Dodajemy drobno posiekane rodzynki, suszone śliwki i orzechy uprzednio uprażone w piekarniku przez około 8 minut temp. 180 stopni. Dodajemy łyżeczkęmielonej trawy cytrynowej. Dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Wykrawamy krążki, które faszerujemy marchewkową masą. Lepimy pierożki. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Podajemy z pietruszkowym sosem

Sos:
·         2 pęczki natki pietruszki
·         ok. 8 łyżek oleju rzepakowego
·         100 g orzechów laskowych - wcześniej uprażonych
·         ząbek czosnku
·         sól
·         pieprz
·         łyżeczka miodu
·         łyżka octu balsamicznego
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Sałatka:
·         paczka rukoli
·         50 g rodzynek
·         50 g suszonej śliwki
·         50-60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         100 g pestek dyni

Na talerz wykładamy rukolę. Posypujemy ją rodzynkami, pestkami dyni skórką pomarańczową  i posiekanymi śliwkami. Całość polewamy sosem pietruszkowym. Wykładamy podsmażone pierożki. Smacznego!



Pierogi wigilijne Pierogi na Wigilię

2 komentarze: