Bezglutenowe pierożki na mące z ciecierzycy z marchewkowo-serowym farszem na bakaliowo-orzechowej sałacie
Ciasto:
· 450 g mąki z ciecierzycy
· ok. 280 ml gorącej wody
· 1 jajko
Przygotowujemy ciasto na pierogi- mąkę zaparzamy wodą, kiedy powstanie
klajster dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką
i przygotowujemy farsz.
Farsz:
·
ok. 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
·
1 cebula biała
·
1cebula czerwona
·
sól
·
pieprz
·
50 g rodzynek
·
50 g suszonej śliwki
·
100 g orzechów laskowych
·
olej rzepakowy
·
skórka z cytryny
·
1 cm świeżego imbiru
·
ząbek czosnku
·
łyżeczka trawy cytrynowej mielonej
Marchewkę
startą na tarce o dużych oczkach drobno
posiekaną cebulkę i czosnek smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju
rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem i skórką z
cytryny.
Farsz
studzimy. Przestudzony łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Dodajemy drobno
posiekane rodzynki, suszone śliwki i orzechy uprzednio uprażone w piekarniku
przez około 8 minut temp. 180 stopni. Dodajemy łyżeczkęmielonej trawy
cytrynowej. Dokładnie mieszamy.
Ciasto
rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Wykrawamy krążki, które faszerujemy
marchewkową masą. Lepimy pierożki. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej
wodzie- od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Podajemy z pietruszkowym sosem
Sos:
·
2 pęczki natki pietruszki
·
ok. 8 łyżek oleju rzepakowego
·
100 g orzechów laskowych - wcześniej uprażonych
·
ząbek czosnku
·
sól
·
pieprz
·
łyżeczka miodu
·
łyżka octu balsamicznego
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do
uzyskania konsystencji sosu.
Sałatka:
·
paczka rukoli
·
50 g rodzynek
·
50 g suszonej śliwki
·
50-60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
100 g pestek dyni
Na talerz wykładamy rukolę. Posypujemy ją
rodzynkami, pestkami dyni skórką pomarańczową i posiekanymi śliwkami. Całość polewamy sosem
pietruszkowym. Wykładamy podsmażone pierożki. Smacznego!
wyglądają bosko takie żółciutkie
OdpowiedzUsuńsuper :) ale będzie Wigilia :)
OdpowiedzUsuń